6 Απριλίου 2013

Αρακάς με σέσκουλα, μπαχαρικά και χυμό πορτοκάλι




υλικά
1 πράσο
1 καρότο
φρέσκο τζίντζερ
1 μίνι καυτερή πιπερίτσα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι κάρυ
1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
1 κουταλάκι κόλιανδρο σε σκόνη
400γρ αρακά κατεψυγμένο
1 μάτσο σέσκουλα
χυμό από 1 λεμόνι
χυμό από 1 πορτοκάλι
ελαιόλαδο
νερό

εκτέλεση 
Ψιλοκόβετε το πράσο, το καρότο κι ένα μικρό κομμάτι τζίντζερ.
Τα σωτάρετε ελαφρά σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. 
Προσθέτετε  τη καυτερή πιπεριά, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το αλάτι, το κάρυ, το τζίντζερ και τον κόλιανδρο.
Ρίχνετε τον αρακά και τον σωτάρετε για 3-4 λεπτά, να ξεπαγώσει.
Προσθέτετε 1 ποτήρι νερό και σιγοβράζετε για περίπου 20 λεπτά.
Λίγο πρίν απορροφήσει όλο το νερό, ρίχνετε και τα σέσκουλα χοντροκομμένα.
Περιχύνετε το φαγητό με τους χυμούς και σιγοβράζετε για 5-10 λεπτά ακόμα.

 the recipe in english
   

28 σχόλια:

  1. Ένα πιάτο αρακά με υψηλές προδιαγραφές γαστριμαργίας!
    Ελαφρύ, vegan (power!) και νόστιμο!

    Είδες πως μυρίζει το φρέσκο τζίντζερ, όταν το τσιγαρίζεις;

    Καλοφάγωτο Peps!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γκουρμεδιάρικος αρακάς ε????χαχα
      Με τρελλαίνει η μυρωδιά του τζίντζερ....απ ότι κατάλαβα σ' αρέσει κι εσένα!!!!

      Ευχαριστώ Ζαμπία μου!!!

      Διαγραφή
    2. Αρακάς πολυεπίπεδος: και γκουρμέ, και ανατολίτης και vegan!

      Z.

      Διαγραφή
    3. Είδες ο άτιμος!!!
      Σ' ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωωω

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος10/4/13, 5:55 μ.μ.

      και oriental θα τον έλεγα.... δεν τον γλυκαίνει το πορτοκάλι, αυτή είναι η απορία μου (γιατί τον θεωρώ πολύ γλυκό τον αρακά)

      Διαγραφή
  2. Πολύ ξχωριστό το πιάτο σου, με τα σέσκουλα και το πράσο να δίνουν ιδιαίτερη γλύκα και το τζίντζερ να δίνει την δικιά του πινελιά!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ 'Ελενα!!!
      Είπα να το κάνω λίγο διαφορετικό και μου άρεσε !!!

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Τι να πω… σηκώνω τα χέρια ψηλά!!!
    Τη μία βάζεις πιπέρι στα μπισκοτάκια, την άλλη χυμό πορτοκαλιού στον αρακά… το θέμα είναι πως είναι και νόστιμα!!!!!! Εύγε!!!!
    Υ.Γ. :Έγραψα και στο σημερινό σχόλιο σου αλλά και στο χθεσινό για τις καταπληκτικές Κρητικές μαγειρικές επιδόσεις σου!!!!
    Να 'σαι καλά! Πάντα τέτοιες δημιουργίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχαχα.....πειραματίζομαι.....και ευτυχώς οι νέες γεύσεις αρέσουν και σε μένα και στους δοκιμαστές μου!!!!

      Καταπληκτικές???? εντάξει......4 πιτάκια έκανα....νοστιμότατα βέβαια αλλά όχι σαν τα δικά σου!!!

      Σ'ευχαριστώ πολύ Σιλένα!

      Διαγραφή
  4. Ύμνος στις πρασινάδες αλλά και στα μπαχαρικά αυτό το φαγητό.

    Με εντυπωσίασε που έβαλες και φρέσκο και ξερό τζίντζερ. Τα δε μπαχαρικά (πχ κόλιανδρο, κάρυ) ποτέ δεν θα σκεφτόμουν να τα προσθέσω σε ένα φαγητό που δεν έχει καθόλου κρέας αλλά μονάχα αρακά και σέσκουλα!

    Συνέχισε να μας εκπλήσεις!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήθελα να του δώσω λίγη γεύση ασιατική!!!
      Στην Ινδία και στη Ταυλάνδη έχουν πολλά vegetarian πιάτα με μπαχαρικά!!!

      Να σαι καλά Χρυσαυγή μου!!

      Διαγραφή
  5. Κατόρθωσες να κάνεις ένα ΄΄βαρετό΄΄πιάτο ενδιαφέρον.Του έδωσες άλλον αέρα, νέα πνοή ανανέωσης και γεύσης,με έξυπνες μείξεις των αρωματικών και των όξινων εσπεριδοειδών.Τα σέσκουλα εξαιρετική παρέα στην κοινότυπη γεύση του αρακά ,ενώ η δωρική εμφάνιση του πιάτου αφήνει στα μάτια την εκτίμηση που πρέπει στο φαγητό αυτό.
    Καλή Κυριακή!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα σχόλια σου είναι απολαυστικά!!
      Σ'ευχαριστώ Φωτεινή!!

      Διαγραφή
  6. Ο αρακάς με τα σέσκουλα , τα μπαχαρικά και τον χυμό πορτοκαλιού....είναι ένα θεικό πιάτο , γεμάτο υγεία και γεύση! Εύγε Πέπη μου!
    Είσαι πολύ αξιόλογη στις μαγειρικές σου, συγχαρητήρια και πάλι!
    Καλή εβδομάδα σου εύχομαι και πολλά φιλάκια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Σοφία!!!
      Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!!

      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  7. Πως να μετατρέψετε ένα απλό πιάτο σε υψηλή μαγειρική!
    Μου άρεσε πολύ η προσθήκη του κάρυ και του χυμού πορτοκάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξέρεις πόσο μου αρέσει ο αρακάς και τα άτιμα τα παιδιά μου δεν τον τρώνε;; Τον έχω μαγειρέψει με πολλούς τρόπους και δεν τους κερδίζει και απορώ γιατί είναι τόσο γλυκός και τσαχπίνικος.
    Θα δοκιμάσω τον δικό σου. Με το χυμό και τα μπαχαρικά ίσως τους ιντριγκάρει η γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα δοκιμάσεις να φτιάξεις τον αρακά με αυτά τα μπαχαρικά για τα παιδιά????
      Σε βλέπω πολύ extreme!!!..και τα παιδιά επίσης!!! Μ αρέσεις!!!

      Το λέω επειδή τα παιδιά συνήθως θέλουν πιο απλές γεύσεις...αλλά βέβαια ποτέ δε ξέρεις....εδώ η δύσκολη βαφτιστήρα μου, έφαγε τα μπισκότα με το κόκκινο πιπέρι....τί να πω...

      Άντε καλή επιτυχία!!!

      Διαγραφή
    2. Καλά, δεν θα έβαζα την πιπερίτσα και θα βάλω λιγότερα απο όσα γράφεισ εννοείται. Μην φοβάσαι Πέπη. Είμαστε γερά στομάχια:)

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία πρόταση! Τέλειος συνδυασμός υλικών, που μεταμορφώνει τον απλό αρακά σε πιάτο γκουρμέ! Μπράβο, Πέπη μου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φύλαξέ μου μια καλή μερίδα για αύριο Peps!!
    Σήμερα είναι "οκ". Το κατάστημα διαθέτει σπανακόπιτα :-)))
    Καλή εβδομάδα και φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλο με σπανακόπιτα σε πετυχαίνω.......και μου ανοίγεις την όρεξη....τί να σου κάνει μετά ένας αρακάς????

      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
    2. Είναι βρε απο τις αγαπημένες μου πίτες, και της έχω πάρει το "κολλάϊ" στο άμεσο και γρήγορο φτιάξιμο, γι' αυτό :-)))

      Διαγραφή
  11. Η μεταμόρφωση του αρακά!! Ένα υλικό που αγαπώ πολύ σε ένα πιάτο σούπερ!
    Εξαιρετική ιδέα Πέπη!
    Καλή εβδομάδα, φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι γλυκός και νόστιμος και το τζίντζερ του πάει πολύ!!!
      Σ'ευχαριστώ!!!!
      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  12. Peps με εκπλήσεις!!!Φοβερό πιάτο και πολύ ιδίαιτερο!!!Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή